Kardiolog

Kardiologija

Bolesti srca i krvnih žila jedan su od najčešćih uzroka smrti. Svaki drugi čovjek umire zbog koronarne bolesti srca (istoznačnice su još ishemijska bolest srca ili koronarna arterijska bolest srca) i njenih komplikacija. Pravovremeno otkrivanje koronarne bolesti te ostalih bolesti srca i krvnih žila od ključne je važnosti za njihovo uspješno liječenje i poboljšanje ishoda.

Kardiološkim uslugama naše poliklinike možete dobiti što je potrebno za prevenciju i dijagnosticiranje različitih vrsta bolesti srca. Različiti paketi kardioloških pregleda, dijagnostičkih pretraga i savjeta mogu se prilagoditi potrebama naših klijenata kako bi dobili optimalnu uslugu u skladu s potrebama.

 

Kardiologija se bavi liječenjem bolesti srca i krvnih žila, koje između ostalog uključuju:

 • koronarna bolest srca (infarkt miokarda, “angina pektoris”, stabilna angina…)
 • bolesti miokarda (razne vrste kardiomiopatija, upala srčanog mišića…)
 • bolesti perikarda (razni oblici perikarditisa…)
 • poremećaji ritma i frekvencije srca (spori i ubrzani srčani ritmovi- aritmije)
 • greške srčanih zalistaka
 • akutno ili kronično zatajivanje srca (“dekompenzacija” srca)
 • bolesti perifernih krvnih žila (ateroskleroza, tromboza, tromboflebitis…)

 

Kardiološki pregled specijalista kardiologa uključuje temeljitu osobnu i obiteljsku anamnezu, detaljan fizikalni klinički pregled i prema potrebi, razradu plana dodatnih dijagnostičkih pretraga sa svrhom propisivanja primjerene terapije.

 

Uobičajeni simptomi i znakovi zbog kojih se osoba javlja na kardiološki pregled:

 • nejasna bol u prsima (stezanje/pritisak/probadanje u prsima)
 • poremećaji krvnog tlaka (najčešće povišeni krvni tlak- arterijska hipertenzija)
 • zaduha u mirovanju ili opterećenju (osjećaj gušenja)
 • zaduha pri ležanju na ravnome (spavanje na povišenome)
 • brzo umaranje
 • nepravilan rad srca
 • osjećaj lupanja ili preskakivanja srca
 • nesvjestice, vrtoglavice, omaglice
 • oticanje nogu ili trbuha

 

Kardiološki pregled

Kardiolozi preporučuju prvi dijagnostički pregled stanja srca i krvnih žila u 40-toj godini života, posebice ako pripadate u rizične skupine s niže navedenim čimbenicima. Bitno je rano otkriti bolesti srca i krvnih žila kako bi se na vrijeme spriječile ozbiljne posljedice.

 

Simptomi

Simptomi koje ne biste smjeli zanemariti kada je riječ o zdravlju srca:

 • novonastala bol u prsima
 • zaduha
 • poremećaji svijesti
 • lupanje i preskakanje srca
 • otežano podnošenje tjelesnih opterećenja

 

Čimbenici rizika

Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila su:

 • povišene masnoće u krvi
 • prekomjerna tjelesna težina
 • pušenje,
 • prekomjerna konzumacija alkoholnih pića
 • muški spol
 • povišene vrijednosti krvnog tlaka
 • šećerna bolest tip I ili II
 • nedovoljna tjelesna aktivnost
 • svakodnevna izloženost stresu
 • bolesti srca i krvnih žila u obitelji
 • starosna dob

Pregledi

Ultrazvuk srca

Cilj pregleda

Ultrazvukom srca prikazujemo srčane strukture i njihovu funkciju što nam pomaže u dijagnosticiranju bolesti miokarda i perikarda, posljedicama koronarne bolesti srca, bolesti srčanih zalistaka, te otkrivanju uzroka zatajivanja srca. Također, ultrazvuk srca nam pomaže u procjeni učinka.

 

Trajanje pregleda

Oko 30 minuta.

 

Tijek pregleda

Na kožu prsnog koša ili leđa zalijepe se tri elektrode radi praćenja elektrokardiograma, a pregled se obavlja pomoću posebne ultrazvučne sonde za srce premazane ultrazvučnim gelom koji omogućava bolji kontakt sonde s kožom. Ultrazvučna sonda se postavlja na više mjesta na prsnom košu kako bi se ostvarili različiti standardizirani prikazi srca na zaslonu ultrazvučnog uređaja.

Pregled se većinom obavlja dok osoba leži na lijevom boku, jer se tako srce nalazi najbliže površini prsnog koša i iz tog položaja možemo ostvariti standardizirane projekcije. Iz različitih položaja sonde prikazuje se srce koje se mjeri iz različitih prikaza. Istodobno je moguće, uz pomoć obojanog doplera, prikazati i izmjeriti protok krvi te procjeniti funkciju srčanih zalistaka. Zahvaljujući tehnologijama ultrazvučnih uređaja poput tkivnog doplera, moguća je detaljna kompjuterska analiza kontraktilne funkcije miokarda što doprinosi procjeni bolesti miokarda.

 

Rizik, komplikacije

Ne očekuju se komplikacije pregleda, a ultrazvučna dijagnostika nema nikakvih negativnih utjecaja na ljudski organizam.

Doppler vratnih arterija

Cilj pregleda

Ultrazvučnim pregledom se prikazuju arterije vrata i gornjeg dijela prsnog koša (unutarnje i vanjske karotidne arterije, vertebralne arterije, potključne arterije). Na taj način dijagnosticiramo suženja (stenoze), začepljenja (okluzije) ili proširenja (aneurizme), te kalcifikate arterija i mjerimo brzinu protoka krvi u krvnim žilama. Pregled nam pokazuje opće stanje arterija osobe, a što je posebno važno za osobe s povišenim rizikom (dijabetičari, osobe nakon preboljelog infarkta miokarda, pušači, osobe s pozitivnom obiteljskom ananmnezom ili s povećanim masnoćama u krvi). Pretragu je potrebno učiniti rutinski u svih osoba s visokim rizikom bolesti srca i krvnih žila, onih s već poznatom bolesti krvnih žila, te nakon preboljelog moždanog udara ili operacija krvnih žila vrata.

 

Trajanje pregleda

Oko 20 minuta.

 

Način pregleda

Ultrazvučni pregled se obavlja u ležećem položaju s ultrazvučnom sondom, gdje se prednja strana vrata premaže kontaktnim gelom. Sve vratne žile koje opskrbljuju mozak moguće je prikazati različitim prikazima, izmjeriti njihovu veličinu i izmjeriti brzine protoka, te na taj način procjeniti eventualna suženja krvnih žila.

 

Komplikacije, rizik

Nisu poznati.

Ultrazvučni pregled arterija i vena ruku ili nogu obojenim doplerom

Cilj pregleda

Ultrazvučnim pregledom se prikazuju krvne žile (arterije i vene) ekstremiteta i njihova patologija: suženja (stenoze), začepljenja (okluzije) ili proširenja (aneurizme). Ultrazvukom prikazujemo strukturu stijenke i moguće kalcifikate, a dopler tehnikom procjenjujemo brzinu protoka u arterijama i tako dijagnosticiramo mogući stupanj suženja.

Pregled nam ukazuje na status krvnih žila osoba s povišenim rizikom (dijabetičari, osobe nakon infarkta miokarda, osobe s povišenim krvnim tlakom ili masnoćama u krvi, pušači…) koji imaju tipične simptome oslabljene cirkulacije (bol/grčevi u nogama u opterećenju, otvorene rane na stopalima ili listovima, trnci u nogama, hladne noge, gubitak dlakavosti). Osim toga, UZV pregled se preporučuje kao kontrola nakon operacija krvnih žila donjih ekstremiteta.

Pregled venskog sustava se preporučuje u osoba s kliničkim simptomima slabosti vena poput teških i otečenih nogu ili vidljivih varikoziteta (površinska proširenja vena). Dopler venskog sustava nogu je ključan u dijagnosticiranju akutne ili kronične tromboze (postojanja ugruška) u dubinskom venskom sustavu nogu.

 

Trajanje pregleda

Oko 30 – 45 minuta.

 

Način pregleda

Ultrazvučni pregled se obavlja u ležećem položaju s ultrazvučnom sondom, noge se premažu kontaktnim gelom. Sve arterije i vene nogu i ruku je moguće prikazati različitim prikazima s ciljem procjene njihove funkcije i eventualne patologije.

 

Rizici, komplikacije, bolovi

Nisu poznati.

Ergometrija (stres – test, test opterećenja)

Cilj pregleda

Analiza elektrokardiograma (EKG-a) pod stupnjevanim opterećenjem. Kada standardni EKG u mirovanju ne pokazuje patološke promjene, ergometrija može otkriti promjene EKG-a koje mogu upućivati na različite poremećaje rada srca. Temeljem rezultata ergometrije se može postaviti indikacija za daljnju neinvazivnu ili invazivnu kardiološku obradu – npr. koronarografiju.

 

Trajanje pregleda

Oko 30 – 45 minuta.

 

Način pregleda

Osoba hoda po pokretnoj traci uz pridržavanje rukohvata. Na prsni koš se zalijepe elektrode za praćenje EKG-a. Kontinuirano se mjeri krvni tlak i  postotak kisika u krvi pomoću pulsnog oksimetra (sonda poput štipalice koja se postavi na jedan prst). Postepeno se povećava brzina trake i njen nagib- prilagođen mogućnostima pacijenta.

Tijekom cijelog pregleda je prisutan kardiolog koji prati zapis EKG-a na monitoru računala kao i opće stanje pacijenta, te vitalne znakove.

 

Napomena

Molimo Vas da se prije planirane ergometrije javite našem osoblju za informacije vezano uz pregled. Vrlo je važno da poštujete upute o korištenju Vaše terapije na dan pregleda.

Na pregled je potrebno doći s odgovarajućom odjećom i obućom (sportske tenisice ili ugodna obuća u kojoj je moguće i brže hodati, ugodna odjeća, po mogućnosti manji ručnik). Ne koristiti losion ili kremu za tijelo prije ergometrije kako bi se elektrode mogle  čvrsto nalijepiti za tijelo.

 

Rizik, komplikacije, bol

U slučaju mogućih tegoba (bol u prsima, zaduha, bol u nogama) ili drugih problema (nemogućnost praćenja trake, promjene u EKG-u ili pojava aritmija) će prisutan kardiolog na vrijeme prekinuti test opterećenja i prema potrebi primjeniti određenu terapiju.

Holter EKG (dugotrajni EKG)

Cilj pregleda

Utvrđivanje poremećaja srčanog ritma tijekom svakodnevnih aktivnosti. Srčani ritam se registrira u kontinuitetu tijekom mirovanja i uobičajenih dnevnih aktivnosti. U osoba s rjeđom pojavom aritmija (jednom u 7 ili dulje dana)može se snimiti holter- EKG u trajanju od nekoliko dana. Tako se povećava mogućnost za dokumentiranje.

Osim navedenog, holterom EKG-a se detektira dnevna aktivnost, trendovi frekvencije srca, mogu se povezati pojedini simptomi s promjenama u EKG-u ili procjeniti primjeren rad elektrostimulatora srca. Važno je da osoba koja nosi hotlter EKG-a obavezno ispunjava dnevnik aktivnosti.

 

Trajanje pregleda

Minimalno trajanje snimanja je barem 22 sata, optimalno 24 sata. Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, kod specifičnih indikacija, moguće je snimiti kontinuirani ekg-a u trajanju i do 7 dana.

 

Način  pregleda

Na prsni koš se zalijepe elektrode, kojima se EKG kontinuirano snima.

 

Napomena

Molimo Vas da na dan pregleda ne koristite losion ili kremu za tijelo kako bi se elektrode mogle  čvrsto zaljepiti za tijelo. Rekorder nosite u maloj torbici sa sobom, svi podatci se spremaju na SD-karticu u snimaču. Molimo Vas da svoje dnevne aktivnosti i sve subjektivne simptome evidentirate u dnevnik aktivnosti. Analizu snimaka će obaviti specijalist kardiologije u našoj Poliklinici, a nalaz će biti završen dan nakon obavljenog snimanja. Prema  želji osobe, moguća je i konzultacija s kardiologom i preporuka za potrebnu medikamentoznu terapiju.

 

Rizik, komplikacije, bol

Nisu poznati.

Holter krvnog tlaka (dugotrajni RR, 24 – satni holter krvnog tlaka)

Cilj pregleda

Cjelodnevno mjerenje krvnog tlaka s posebnim osvrtom na vrijednosti krvnog tlaka u kućnim uvjetima i u uvjetima svakodnevnik aktivnosti. Procjena krvnog tlaka tijekom sna i u noćnim satima.

 

Trajanje pregleda

24 sata.

 

Način  pregleda

Postavi se manžeta za mjerenje krvnog tlaka na nadlakticu, spojena s tlakomjerom, uređaj se nosi na pojasu i mjeri automatski  tlak dva do tri puta u jednom sata.

 

Napomena

Analizu izmjerenog krvnog tlaka će obaviti specijalist kardiologije u našoj Poliklinici, a nalaz će biti završen dan poslije obavljenog snimanja. Prema  želji osobe, moguća je i konzultacija s kardiologom i preporuka za potrebnu medikamentoznu terapiju.

 

Rizik, komplikacije, bol

Nisu poznati.

Standardni 12-kanalni EKG (EKG u mirovanju, elektrokardiografija)

Cilj pregleda

Pomoću EKG-a se prati električna aktivnost srca. Elektrokardiografski zapis omogućuje postavljanje sumnje na niz bolesti miokarda, koronarnu bolest srca, te dijagnosticiranje različitih poremećaja ritma ili provođenja srčanih impulsa. U našoj Poliklinici uz svaki kardiološki pregled rutinski snimamo i EKG.

 

Trajanje pregleda

Oko 5 minuta.

 

Način  pregleda

Zalijepe se elektrode na ruke, noge i prsni koš kojima se prenosi srčana aktivnost u EKG uređaj koji stvara elektrokardiografski 12-kanalni zapis za daljnju analizu.

 

Rizik, komplikacije, bolovi

Nisu poznati.

Cjenik

[table “” not found /]

Cjenik svih usluga poliklinike Holoart pogledajte OVDJE.