pulsePrenatalni testovi, NIFTY, Harmony, Qualified test, Downov sindrom, Edwardsov sindrom, Patauov sindrom

Prenatalni testovi

Neporeciva je činjenica da se muškarci i žene, iz mnogih razloga, danas kasnije odlučuju na roditeljstvo – sve je manje onih koji se na taj korak odlučuju u ranim dvadesetima, a sve više onih koji čekaju tridesete. Međutim, za razliku od muškaraca, žene imaju biološki sat što ponekad može utjecati na samu mogućnost roditeljstva. Nažalost, znanstveno je dokazano da s godinama kvaliteta i broj jajašca opada, pa su šanse za trudnoću u 30-ima, a osobito u 40-ima, itekako manje, dok se istovremeno rizik za pobačaj povećava.

Primjerice, kod žena u dobi od 35 godina rizik za pobačaj je oko 20%, dok je u dobi od 40 godina oko 40%, a u dobi od 45 ili više rizik raste na čak 80%. No osim rizika za pobačaj, s dobi majke raste i rizik od kromosomskih poremećaja u djetetovoj DNK. Zato se budućim majkama, koje zatrudne u 35. godini ili kasnije, preporučuje napraviti neki od neinvazivnih prenatalnih testova koji otkrivaju najčešće kromosomske poremećaje.

Otkrivaju tri najčešća genetska poremećaja

U Poliklinici Holoart možete obaviti najsuvremenije prenatalne testove – NIFTY, Harmony ili Qualified test. Sva tri testa su sigurna, jednostavna i neinvazivna te se mogu obaviti već od 10. tjedna trudnoće. Testovi otkrivaju mogućnost rizika za tri najčešća genetska poremećaja (Downov, Edwardsov i Patauov sindrom) pri čemu je točnost testova 99%, a osim kromosomskih poremećaja, mogu otkriti i spol bebe. Pritom, Qualified prenatalni test može otkriti informacije i o svim ostalim kromosomima te o velikom broju mikrodelecija i duplikacija kromosoma. Testovi se provode uzimanjem malog uzorka krvi iz ruke trudnice i slanjem na analizu, a rezultati su dostupni već za nekoliko dana.

Kome su namijenjeni?

Neinvazivni prenatalni testovi namijenjeni su svim budućim roditeljima koji žele pouzdanije i sigurnije biti praćeni u trudnoći. Preporučuju se svim trudnicama neovisno o dobi ili predodređenom genskom riziku, ali osobito je koristan onima:

• u dobi iznad 35 godina

• s osobnom ili obiteljskom povijesti kromosomskih poremećaja

• kojima testovi probira u prvom tromjesečju ukazuju na povećan rizik od aneuploidije

• čija je prethodna trudnoća bila rizična

Genske anomalije mogu se pojaviti u svakoj trudnoći i zato je naša preporuka da svakako razmislite o mogućnostima koje vam prenatalni testovi pružaju. Otkrit će vam postoji li rizik da vaša beba razvije nekakav genetski poremećaj – u tom slučaju na vrijeme se možete pripremiti, informirati i savjetovati s liječnicima prije bebina dolaska na svijet i tako joj omogućiti kvalitetniji

život od samog rođenja. S druge strane, ako je beba potpuno zdrava i rizici od genetskih poremećaja su neznatni, bit ćete mirniji i opušteniji tijekom trudnoće te ćete bezbrižno uživati u pripremama za dolazak bebe.