Ginekologija

Ginekologija

Ginekologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem ženskog reproduktivnog sustava. Moderna ginekologija je usko povezana s porodništvom  te proučava i prati promjene u tijelu žene vezane za trudnoću i porođaj, od trenutka začeća do kraja postpartalnog perioda.

U Poliklinici Holoart ambulanta ginekologije je opremljen odličnim ultrazvučnim uređajima koji omogućuju brzu dijagnostiku patologije ženskog spolnog sustava. Od postavljanja sumnje do konačne dijagnoze potrebno je kratko vrijeme.

U Poliklinici Holoart možete obaviti:

  • Pregled liječnika specijaliste ginekologije
  • Ginekološki ultrazvuk
  • Ginekološki dopler
  • Kolposkopija
  • PAPA test
  • Ginekološki brisevi
  • HPV tipizacija
  • Poremećaji ciklusa
  • Menopauza
  • Vođenje trudnoće

Ginekološkim pregledima i uzimanjem PAPA testa koji služi kao probir u dijagnostici cervikalnog karcinoma, zajedno s našim citolozima sudjelujemo u prevenciji karcinoma vrata maternice.

Kod već postavljene dijagnoze cervikalnih intraepitelnih promjena (CIN I, CIN II, CIN III), na raspolaganju imamo i ostale dijagnostičke i terapijska metode. Kolposkopija vrata maternice i biopsija bioptičkim kliještima ili LETZ biopsija, omogućuju nam bolji uvid jer se dobiveni materijal šalje na patohistološku analizu. Na raspolaganju nam stoji i LETZ konizacija, metoda koja najčešće dovodi do izlječenja. Ovdje treba istaknuti i uzimanje PAPA obrisaka vulve te vulvoskopiju i biopsiju vulve.

Ginekolozi u našoj Poliklinici obavljaju usluge ambulantnih zahvata iz područja male kirurgije (ablacije polipa vrata maternice, odstranjenje kondiloma, biopsija grlića maternice itd.).

Aktivno i savjetodavno sudjelujemo u obradi i rješavanju problema bračne neplodnosti i planiranja obitelji. Koristimo cijelu paletu dijagnostičkih i terapijskih postupaka (laboratorijska i mikrobiološka obrada, folikulometrija, stimulacija ovulacije, urološka obrada, itd.).

Radimo ultrazvučnu histerosalpingografiju (SonoHSG) koja je dijagnostička, a ujedno i terapijska metoda u evaluaciji prohodnosti jajovoda i obradi steriliteta. Osim problemima žena u reproduktivnom razdoblju, bavimo se i obradom i rješavanjem problema u menopauzi te planiranjem hormonskog nadomjesnog liječenja. Provodimo prekoncepcijsko savjetovanje za parove koji planiraju trudnoću te se u kontroli trudnoće vodimo principima suvremene antenatalne skrbi što uključuje traženje i dijagnostiku preegzistentnih bolesti trudnice (šećerna bolest, srčane bolesti, hipertenzija, kronične infekcije, itd.) u uskoj suradnji s našim internistima i endokrinolozima. Tu je važno i prepoznavanje te liječenje poremećaja zdravlja trudnica vezanih za trudnoću (prijeteći pobačaj, prijeteći prijevremeni porođaj, preeklampsija, uroinfekcije, itd.).

Suvremena ultrazvučna dijagnostika omogućuje nam rano prepoznavanje fetalnih komplikacija (ultrazvučna dijagnostika fetalnih malformacija, zastoj u rastu, infekcije, itd.). Ultrazvučni pregledi se provode kod svih trudnica i čine redovit (probirni) pregled tijekom nadzora trudnoće, dakle u niskorizičnoj populaciji. Pregledi uključuju ispitivanja za potvrdu normalnog razvoja trudnoće i rano otkrivanje poremećaja.

U Poliklinici Holoart rade se i rani neinvazivni testovi probira fetalnih anomalija koji uključuju rani kombinirani probir (ultrazvuk + biokemijski biljezi) u suradnji s našim laboratorijem, čiji su rezultati gotovi isti dan te NIFTY test (analiza fetalne DNA u krvi majke), čiji su rezultati gotovi unutar deset dana.

S populacijom mlađih žena i adolescentica radimo na savjetovanju zaštite od spolnih bolesti i odgovornom spolnom ponašanju. Ako je potrebno, ginekolozi Poliklinike Holoart individualnim pristupom, zajedno s kolegama drugih specijalnosti, u stalnom su kontaktu sa svojim pacijenticama i trudnicama te su dostupni za savjetovanje i rješavanje zdravstvenih problema.

Česta pitanja

Kada bi trebalo posjetiti ginekologa prvi put?

Prva posjeta ginekologu trebala bi biti vezana za period započinjanja seksualne aktivnosti, ili najkasnije do 21. godine.

Koliko često je potrebno obavljati ginekološki pregled?

Preporuka je da se ginekološki pregled obavi bar jednom godišnje, međutim najnovija istraživanja pokazuju da bi bilo poželjno na ovaj pregled otići i dva puta godišnje. Redovni, kontrolni pregledi važni su radi preventive od potencijalnih problema i bolesti.

Je li je ginekološki pregled bolan?

Ginekološki pregled je apsolutno bezbolan i kratko traje. Sastoji se iz pregleda vanjskih genitalija i vaginalnog pregleda. Ovaj pregled pomaže liječniku da pregledaju veličinu i poziciju vagine, cerviksa, uterusa i jajnika te eventualno uoči patološke promjene.

Što uključuje ginekološki pregled?

Anamnezu – razgovor sa pacijentkinjom o razlozima dolaska na pregled

Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji)

Pregled vanjskih i unutrašnjih ženskih  (genitalnih) organa

Savijte i preporuku za dalje liječenje (ako postoji potreba) i prijedlog o  eventualnoj dodatnoj dijagnostici

Kako izgleda ginekološki pregled?

Pregled ginekologa počinje razgovorom s pacijentkinjom (anamneza) i pregledom spolnih organa žene. Traje oko 30-ak minuta. Preporučuje se da ginekološki pregled obavljate najmanje jednom godišnje.

Što je specijalnost liječnika ginekologa?

Ginekolog je liječnik specijalista za bolesti reproduktivnih organa žene, trudnoću i porodništvo.

Je li u Poliklinici Holoart mogu voditi trudnoću?

Da, naravno. Redovni prenatalni pregledi od izuzetnog su značaja za praćenje rasta i razvoja bebe, zdravlja trudnica ali i pravovremenog dijagnosticiranja svih stanja koja se mogu javiti u trudnoći.

Cjenik svih usluga poliklinike Holoart pogledajte OVDJE.