Interna medicina

Interna medicina

Interna medicina je grana medicine koja se bavi problemima i bolestima unutarnjih organa. Interna medicina se  naziva i  kraljicom medicine jer predstavlja osnovu mnogih daljnjih subspecijalizacija odnosno grana medicine uže specijaliziranih za pojedine organe ili organske sustave kao npr. endokrinologija (bolesti žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem kao što su štitnjača, nadbubrežne žlijezde, spolne žlijezde i njihovi proizvodi hormoni), kardiologija (bolesti srca i krvnih žila), pulmologija (bolesti pluća i dišnih organa), nefrologija (bolesti bubrega i mokraćnog sustava), gastroenterologija (bolesti probavnih organa).

U našoj  internističkoj  ambulanti možete obaviti pregled kod liječnika specijalista interne medicine različitih užih specijalnosti, sistematski pregled kao i preoperativne preglede s obradom i zatražiti drugo mišljenje (second opinion).

Internistički pregled

Tijekom internističkog pregleda liječnik specijalist interne medicine u razgovoru s pacijentom prikuplja detaljne podatke o prijašnjim bolestima, bolestima u obitelji kao i razlog dolaska (anamneza). Potom obavlja detaljni klinički pregled koji obuhvaća inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju tijekom kojih će utvrditi kakvo je opće stanje pacijenta, pogledati kožu i vidljive sluznice, laganim pritiscima vrhovima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe i poslušati srce i pluća. Sastavni dio pregleda je i mjerenje krvnog tlaka. Po završenom razgovoru i pregledu u dogovoru s pacijentom liječnik će odlučiti o daljnjim potrebnim pretragama ili pregledima.

Kvalitetan internist mora poznavati široki spektar bolesti kojima se bavi, ali i dobar osjećaj kada treba konzultirati kolegu koji je uže specijaliziran za pojedino područje. Vrhunski internist i kliničar mora biti u stanju prepoznati i riješiti većinu tegoba, među kojima su najčešće poremećaji cirkulacije, bolesti pluća i bronha, bolesti žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, bolesti srca, bolesti bubrega i urinarnog trakta, bolesti gastrointestinalnog trakta (želudac, crijeva) kao i problemi s prostatom.

U našoj Poliklinici liječnici internisti obavljaju i sistematske preglede čiji je opseg i sadržaj prilagođen životnoj dobi, spolu i postojećim zdravstvenim problemima pacijenata. Osnovi sistematski pregled uključuje kompletnu analizu krvi i urina, klinički pregled EKG-om i ultrazvuk organa trbušne šupljine i organa mokraćnog sustava te prostate kod muškaraca. Ostale pretrage kao što su color doppler srca i krvnih žila, ultrazvuk štitnjače, tumorski markeri ili hormoni obavljaju se po preporuci internista prema rezultatima obavljenog pregleda ili prema željama pacijenata.

Cjenik svih usluga poliklinike Holoart pogledajte OVDJE.