Sistematski pregled

Sistematski pregled

Sistematski pregled je cjelovit pregled našeg tijela i njegove funkcije. Obuhvaća bazične pretrage, dakle one bez kojih se ne može, te se nadograđuje i individualizira ovisno o genetskim predispozicijama, rizičnim faktorima, dobi i spolu.  Kreiranjem  novog i sveobuhvatnog pogleda na zdravlje, omogućit ćemo Vam dug, kvalitetan i zdrav život.

Iako je glavni cilj medicine liječiti bolesne, ideal kojem se teži je sprečavanje da do bolesti dođe. Ponekad je bolest nemoguće izbjeći, no izuzetno je korisno njeno otkrivanje u ranom stadiju, kako bi se mogla što uspješnije izliječiti. Zato su preventivni pregledi od neprocjenjive važnosti.

 

Što je zapravo sistematski pregled?

To je detaljni pregled čitavog tijela, kao i većine organa u nastojanju da se bolest otkrije u ranom stadiju. Pacijent se pregleda “od glave do pete”. Najbolji je rezultat kad se utvrdi da je pregledana osoba zdrava, ali ako rezultati pregleda ukažu na bilo kakav problem, započinje liječenje. Pitanje je koliko nas je zdravih, uzme li se u obzir porast brojnih uzročnika rizika koje sa sobom nosi suvremeni način života. U njih spadaju nezdrava i nepravilna prehrana, sjedilački način života bez dovoljno tjelesne aktivnosti, stres i pušenje.

Do oštećenja krvnih žila, srčanog infarkta i moždanog udara dovodi i sve veća učestalost povišenog krvnog pritiska, prekomjerne tjelesne težine, šećerne bolesti te povišene masnoće u krvi. Ne tako rijetko događa se da faktori rizika za sve ove bolesti godinama “čuče” u nama, nismo ih svjesni, a otkrijemo ih tek na sistematskom pregledu. Nije riječ samo o rizicima za kardiovaskularne bolesti. Tu su i učestale maligne bolesti, oboljenja organa za disanje, problemi s probavom, kostobolja itd.

 

Preventivni sistematski pregledi posebno su značajni za otkrivanje malignih oboljenja – raka prostate u muškarca, raka dojke i maternice u žena, raka želuca i debelog crijeva, te raka pluća. Uspjeh u liječenju i njihova daljnja prognoza značajno ovise o što ranijem otkrivanju tih bolesti, budući da se one često razvijaju podmuklo, bez gotovo ikakvih simptoma. Redoviti sistematski pregledi omogućavaju pravovremeno otkrivanje određenih malignih promjena, bilo pomoću tzv. screeninga ili probiranja (kao što je određivanje koncentracije PSA kod muškaraca te mamografija i ultrazvuk dojke u žena), bilo ciljanom dijagnostikom kod članova obitelji osobe oboljele od neke maligne bolesti.

Sistematski pregled trebalo bi obaviti jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine, što ovisi o dobi, zdravstvenom statusu i postojanju faktora rizika za razvoj određenih oboljenja. Starija životna dob, jedna ili više kroničnih bolesti te maligne i neke druge teže bolesti u obitelji opravdavaju i češće sistematske preglede. Najvažnije je biti svjestan kako je spriječiti pojavu neke bolesti ipak mnogo učinkovitije i jeftinije nego je kasnije liječiti.

Cjenik svih usluga poliklinike Holoart pogledajte OVDJE.