Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je potpuno bezopasna metoda pregleda unutrašnjih organa. U našoj poliklinici pacijentima su na raspolaganju suvremeni Siemens aparati i stručno osoblje koje radi na njima. Tehnika pregleda temelji se na zvučnim valovima visoke frekvencije koji prolaze kroz tkiva i organe, odbijaju se različitim brzinama, vraćaju se k sondi i vizualiziraju na ekranu.

 

Kako izgleda Ultrazvučni pregled?

Naglašeno je da je pregled bezbolan, neagresivan i neškodljiv za pacijenta, a može dati značajne podatke i tako liječniku koji pacijenta upućuje na pregled olakšati postavljanje točne dijagnoze. Pregledi se mogu obavljati i kao preventiva, odnosno redovni sistematski pregledi u određenoj životnoj dobi (UZV srca, UZV štitnjače, abdomena, dojki, dopler krvnih žila vrata, i dr.). UZV pregled obavlja se tako što se interesna zona premaže gelom koji omogućava bolji protok UZV valova kroz kožu i na to mjesto se prisloni sonda (emiter i primalac vraćenih UZV valova). Sve ovo obrađuje se i prikazuje na monitoru kao dvodimenzionalna slika. Priprema za ove preglede uglavnom nije potrebna, ali ako i jest to se naglašava prilikom naručivanja na pregled.

 

Poliklinika Holoart Vam nudi sljedeće UZV preglede:

 • UZV abdomena
 • UZV štitne žlijezde
 • UZV vrata
 • UZV perifernih limfnih čvorova
 • UZV mišićne potkoljenice
 • UZV mišićne natkoljenice
 • UZV koljena
 • UZV srca
 • TCD
 • UZV prostate
 • CDI krvnih žila vrata
 • CDI gornjih ekstremiteta
 • CDI donjih ekstremiteta
 • CDI renalnih arterija

Detaljnije o uslugama

Ultrazvuk abdomena (abdominalna sonografija)

Cilj pregleda

Pomoću ultrazvučnog pregleda može se tačno odrediti veličina, oblik i ehostruktura parenhimatoznih abdominalnih organa. Moguće je prikazati patološke promjene npr. na jetri, gušterači, bubrezima, slezeni, kao i patologiju lymfnih čvorova. Pregleda se veličina, struktura i položaj velikih krvnih žila abdomena (npr. aorta abdominalis) i prate protoci krvi pomoču color- doppler tehnike i tako je moguće dijagnosticirati njihovo proširenje (aneuryzma), suženje (stenoza) ili začepljenje (occluzija).

Ultrazvučnim pregledom nije moguće isvršiti dijagnotiku želudca ili crijeva!

 

Trajanje pregleda

15 do 30 minuta,

 

Način  pregleda

Ultrazvučni pregled se obavlja u ležećem položaju sa ultrazvučnom sondom, gdje se različita mjesta abdomena premažu kontaktnim gelom. Svi pregledani organi se prikazuju iz različitih perspektiva, gdje je moguće prikazati anatomiju i patološke promjene izmjeriti i dokumentirati. Preporučuje se pregled obaviti natašte, sa što manje zraka u crijevima kako bi se ostvarila optimalna kvaliteta slike.

 

Napomena

Kada planirate doći na pregled doppler sonografija krvnih žila abdomena, u svakom slučaju, javite se našem osoblju kako biste dobili detaljne upute za pripremu, (jer sadržaj želuca i crijeva ili zrak mogu poprilično otežati pregled).

 

Rizik, komplikacije, bol

Nisu poznati.

Ultrazvuk štitne žlijezde (sonografija štitne žlijezde)

Cilj pregleda

Ultrazvučnim pregledom lineranom sondom 11 MhZ se vizuelizira ehostruktura, oblik, mjeri veličina, kao i dijagnosticiraju patološke promjene, npr. povećanje ili smanjenje žlijezde, prisutnost čvorova ili cista, koji se pod kontrolom ultrazvuka mogu punktirati i poslati na citološku analizu.

 

Trajanje pregleda

Oko 15 minuta.

 

Način  pregleda

Ultrazvučni pregled se obavlja u ležećem položaju sa ultrazvučnom sondom  11 MhZ, prednja strana vrata se premaže kontaktnim gelom i štitna žlijezda se pregleda iz različitih perspektiva, i sve patološke promjene mjere, dokumentiraju i po potrebi punktiraju.

 

Rizik, komplikacije, bol

Nisu poznati.

Cjenik svih usluga poliklinike Holoart pogledajte OVDJE.