pulse

Što je kolposkopija?

Kolposkopija je medicinska procedura koja se koristi za ispitivanje stanja vrata maternice i vagine. To se obično radi kao dio pregleda u ranoj trudnoći ili kada se sumnja na abnormalnosti u području spolnih organa.

Kolposkop se sastoji od optičke cijevi s povećalom koja se stavlja u vaginu kako bi se pregledao vrat maternice. Liječnik može koristiti različite tehnike za bolje vidljivost, poput korištenja specifičnih kemikalija za bojenje ili izvlačenja malih uzoraka tkiva za daljnje ispitivanje.

Kolposkopija je bezbolna procedura i obično traje oko 20-30 minuta. U nekim slučajevima liječnik može odlučiti da se tijekom kolposkopije obavi i biopsija, što podrazumijeva uzimanje malog uzorka tkiva za laboratorijsko ispitivanje.

Kolposkopija se obično koristi za otkrivanje abnormalnosti u području vrata maternice, poput infekcija ili rasta tkiva. Može se također koristiti za otkrivanje raka vrata maternice u ranoj fazi, što omogućava bolje liječenje i povećava šanse za potpuno izlječenje. Ako se kolposkopija obavi kao dio rutinskog pregleda, ona može pomoći u otkrivanju problema u ranoj fazi i spriječiti njihov daljnji razvoj. Važno je da se redovito obavljaju pregledi kako bi se otkrile bilo kakve abnormalnosti u ranoj fazi i poduzele odgovarajuće mjere.