pulse

Bolesti srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila jedan su od glavnih uzroka smrtnosti u svijetu. To su bolesti koje utječu na srce i krvne žile, što može dovesti do problema s krvnim tlakom, infarktom miokarda ili moždanim udarom.

Jedna od najčešćih bolesti srca je ateroskleroza, u kojoj se na zidovima krvnih žila nalaze masnoće i kolesteroli. To može dovesti do začepljenja krvnih žila, što može uzrokovati srčani ili moždani udar.

Druga bolest srca je hipertenzija ili visoki krvni tlak. Ovo stanje se može pojaviti kada je krvni tlak stalno visok, što može oštetiti srce i krvne žile.

Postoji nekoliko načina liječenja bolesti srca i krvnih žila. To uključuje lijekove za smanjenje krvnog tlaka i kolesterola te promjene u prehrani i načinu života, poput smanjenja unosa soli i tjelovježbe. Operativni zahvati, poput koronarne arterijske stenting ili bypass operacije srca, također se mogu koristiti u slučajevima ozbiljnijih bolesti.

Prevencija bolesti srca i krvnih žila važna je za sprečavanje pojave tih bolesti. To uključuje zdrav način života, poput redovite tjelovježbe i zdrave prehrane, te održavanje normalnog krvnog tlaka i razina kolesterola. Ako imate genetsku predispoziciju za bolesti srca i krvnih žila, važno je redovito obaviti pregled kod liječnika kako biste otkrili moguće probleme u ranoj fazi.

Ukratko, bolesti srca i krvnih žila mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ipak, pravilnom prevencijom i liječenjem mogu se spriječiti ili ublažiti njihovi učinci te tako produžiti i unaprijediti kvaliteta života.